29.12.11

Una cantonada

Doctor Dou cantonada amb Pintor Fortuny. Sembla que siguem a l’Eixample i no al Raval. Un Eixample més petit i silenciós, de carrers estrets i recollits, però amb edificacions elegants i senyorívoles: balcons de ferro, galeries de vidre emmarcades amb fusta, bells finestrals. En plena tarda hivernal, la llum és molt lleu i amb prou feines destaca els colors, també suaus i continguts: el verd poma de les persianes, el gris fosc dels metalls, els diferents tons de marró de les portes. Els arbres tenen també aquí unes dimensions discretes, gairebé arbustives. Som parats davant d’una magnòlia jove, impúber, aliena a l’exuberància d’alguns exemplars de la seva espècie. No sé per què però aquest indret em fa pensar en algun racó –no sabria dir quin- de Nova York.
Els nens juguen amb un pal –quina màgia pot arribar a tenir un pal- mentre esperem que la G. surti d’una botiga. I mentrestant em fixo amb més detall en la casa que tenim just al davant. Concretament en els elements de ferro que ajuden a construir la seva façana i que fan pensar, amb tota la distància, en l’arquitectura del cast iron, tan bella, de Nova York. Una de les bigues té la inscripció Hermanos Bertrán Barcelona, una signatura oblidada i segurament desconeguda però que el pas del temps no ha esborrat. I vaig resseguint alguns detalls de la façana –finestres, balcons, una arcada del primer pis- quan la meva mirada queda clavada en una placa metàl·lica, commemorativa, coronada per l’escut de la ciutat. I és llavors quan tot acaba de quadrar: l’elegància del lloc, el recolliment, el toc de distinció una mica anglosaxó, el silenci, la llum tènue. Diu la placa, col·locada per l’ajuntament: Marià Manent i Cisa (Barcelona 1898-1988). Poeta, crític literari i traductor, va néixer i viure en aquesta casa.

2 comentaris:

Robert ha dit...

Bon dia, Àlex. Treballo a l'IEC (c. del Carme a tocar de la Biblioteca de Catalunya) i passejo sovint per aquests carrers. Tenen un caràcter molt especial i fan pensar en carrers d'altres ciutats on ens hem trobat molt a gust quan les hem visitades com a turistes. Potser és la seva situació estratègica, entre la Rambla i el Raval més degradat, que fa que siguin una espècie de zona descans.
Aprofito el comentari per dir-te que sóc un lector de fa temps del teu bloc i que comparteixo amb tu l'admiració -en el meu cas una mica malaltissa- per l'Andrés Trapiello. Fa dos dies he encarregat a la gent de "Los papeles del sitio" un exemplar del "Cuaderno de Binissaida", felicitats per l'experiència i pel producte resultant. Estic desitjant rebre'l. Bon Any 2012.

Àlex Figueras ha dit...

Robert, m'ha fet una enorme il·lusió el teu comentari. Quantes coincidències!
No crec que sigui malaltís admirar i seguir el millor escriptor espanyol actual. Jo també espero amb candeletes cadascun dels seus llibres.
Espero que t'agradi també el modest "Cuaderno de Binissaida".
Pel que fa a aquest bloc, s'aguanta per la fidelitat dels -pocs- lectors que el seguiu.
Moltes gràcies, de debò, i bon any.
Àlex